De assistente is de eerste die u te woord staat wanneer u met onze praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonisch spreekuur. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan. Als u de reden van uw afspraak niet met haar wilt delen kunt u dat aan haar doorgeven.
Een afspraak met uw huisarts wordt voor 15 minuten gemaakt. Indien u meerdere klachten en/of vragen heeft, geeft u dat dan aan bij het maken van de afspraak.
Let op: voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken.
SPREEKUUR HUISARTSEN
Het regulier spreekuur van de huisartsen is ’s ochtends en ’s middags. Belt u voor 11.00 uur, dan proberen we u op dezelfde dag nog in te plannen als dat nodig is. Voor spoedgevallen kunt u de hele dag terecht.
TELEFONISCH SPREEKUUR
Voor eenvoudige en korte vragen of uitslagen kunt u gebruikmaken van het telefonisch spreekuur. U maakt hiervoor een zogenaamde belafspraak via onze assistente. U wordt dan teruggebeld door uw huisarts. Vanwege de volle agenda’s kunnen de assistenten u geen exact tijdstip doorgeven waarop u wordt teruggebeld. Het telefonisch spreekuur vindt iedere werkdag plaats tussen 11:00 en 12:30 uur
ASSISTENTES
Assistentes beoordelen uw verzoek en zoeken samen met u naar een passende oplossing. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
Daarnaast verricht de doktersassistentes, op aangeven van de artsen, verschillende handelingen:
- bloeddrukmeting
- aanstippen van wratten
- Beoordelen en verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- suiker-, Hb-, en CRP-meting
- verstrekken van informatiefolders
- ECG
- spirometrie
- uitstrijkje bevolkingsonderzoek
PRAKTIJKONDERSTEUNER
In onze praktijk zijn vier praktijkondersteuners somatiek werkzaam:
-
Eveline Hermans
-
Danique Piket
-
Moniek Kursten
-
Britney Groenheijde
De praktijkondersteuners Somatiek werken met vaste protocollen in nauw overleg en onder verantwoordelijkheid van uw huisarts. Zij hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd en zijn gediplomeerd om eigen spreekuur te houden. Onze praktijkondersteuners zijn opgeleid om zorg te bieden aan mensen met suikerziekte, hoge bloeddruk/verhoogd cholesterol, astma/COPD en aan kwetsbare ouderen. Verder begeleiden zij rokers bij het stoppen met roken. Deze zorg wordt georganiseerd door middel van een zorgprogramma. Indien u hiervoor in aanmerking komt bespreekt uw huisarts/praktijkondersteuner de mogelijkheden. Klik hier voor meer uitleg over wat een zorgprogramma is.
U ontvangt jaarlijks in uw geboortemaand een uitnodiging. Hierin staat alle informatie die u nodig heeft. Afspraken bij de praktijkondersteuners Somatiek kunnen telefonisch gemaakt worden via de doktersassistenten.
De uitslagen worden beoordeeld door uw huisarts en zullen tijdens de afspraak met u besproken worden.
Ook wordt tijdens de afspraak aandacht besteed aan eventuele lichamelijke klachten die u heeft en aan uw medicijngebruik.
VIDEOBELLEN
In onze praktijk is er de mogelijkheid tot videobellen. Indien u interesse heeft, neem dan contact op met onze assistente, die kan u verder helpen.
TELEMONITORING
In onze praktijk maken we gebruik van verschillende manieren van telemonitoring. Hierdoor proberen we de druk op de spreekuren te verminderen.
De volgende opties maken we gebruik van:
1. U kunt digitaal of per telefoon u gewicht doorgeven bij sommige klachten, dit gaat altijd op verzoek van huisarts.
2. U kunt bij ons een leenmeter krijgen voor 5 dagen bloeddrukmeter, of u eigen gebruiken, en deze uitkomsten aan ons doorgeven. Hierdoor kan dan een beter behandelplan gemaakt worden.
3. Wij maken gebruik van Sendi. Dit is beveiligd systeem, waarbij de patiënt een SMS ontvangt met daarin een linkje voor het toevoegen van de foto’s of informatie. Het is dus niet nodig om hiervoor een app te instaleren. De huisarts of assistente beoordeeld de foto’s en de informatie en daarna ontvangt de patiënt een sms terug met daarin het advies.
Let op! Beoordeling middels Sendi gebeurd alleen als er telefonisch contact is opgenomen met de doktersassistent en zij beslist aan de hand van vragen of deze klacht geschikt hiervoor is. Als de klacht hiervoor geschikt is, wordt er door de assistente een sms verstuurd via Sendi voor het toezenden van de foto’s en/of informatie.
De assistente kan ook met u afspreken dat u de uitslag en beleid omtrent een klacht, via de sms ontvangt. Dit doen we bijvoorbeeld al bij urinecontroles.